Baggrund

Kalmarunionen

Den første Kalmarunion varede fra 1397 til 1524. Den bestod af Norge (inklusive Island), Sverige (inklusive Finland) og Danmark. Kalmarunionstraktaten beskrev det økonomiske, politiske og militære samarbejde.

I middelalderen var politik centralt for unionen - ligesom i dag. Samarbejde mellem nordiske forskere er en politisk nødvendighed for at kunne følge med i den internationale konkurrence indenfor videregående uddannelse og forskning. Kalmar2 søger at lette det nordiske samarbeje ved at gøre det muligt at genbruge brugernavne, kodeord og rolleoplysninger overalt i unionen.

Identitetsføderationer for uddannelse

Identitetsføderationer er oprettet i uddannelsessektorerne rundt i verden (REFEDs federationsoversigt). Alle føderationer har samme simple mål: at gøre flere og bedre web-tjenester tilgængelige for brugerne.

De nordiske lande har haft et nært samarbejde om styring af elektroniske identiteter siden 2001 (GNOMIS).

  • Muligheden for at koble nordiske føderationer blev først demonstreret ved NORDUnet-konferencen i september 2006 (pdf)
  • De nødvendige juridiske undersøgelser blev præcenteret ved TERENA netværkskonferencen 2007
    (præsentation)
  • Financieret af Nordforsk, udvikling og idriftsættelse startede i 2008.
  • Resultaterne blev præsenteret ved TERENA netværkskonferencen 2009 (presentation)

Kalmar2-logoet

Kalmar2-logoet er inspireret af det første kendte sejl for Kalmar by, dateret til 1300-tallet (se herunder).

Tårnets port er blevet forstørret, hvilket symboliserer mere åbenhed end den traditionelle borg. Teksten 'KALMAR2' er det grafiske fundament for tårnet, skrevet med en kompakt og letlæselig skrifttype. Således bliver 'KALMAR2' fundamentet for porten til nyt samarbejde, baseret på elektroniske identiteter og rollebaseret adgangskontrol.

Tårnets og 2-tallets farve er en sammenblanding af farverne fra det oprindelige Kalmarunionsflag (rødt og gult): orange. Den grønne farve symboliserer det levende og voksende.

                           

Change fontsize Print